Goed slapen: dit kunt u doen

Goed slapen is erg belangrijk, maar dat lukt niet altijd bij iedereen. Het is belangrijk om te kijken of bepaalde gewoontes u wakker houden. En hoe u dat kunt doorbreken. Als zorgen u wakker houden, kan het ook helpen hierover te praten.
30 Mei 2023

Tips om de slaap te verbeteren

Sommige mensen grijpen snel naar medicatie wanneer ze moeite hebben met slapen. Medicatie is een verkeerde manier is om met slaapproblemen om te gaan. Sterker nog, veel medicatie zorgt er op termijn voor dat de slaapproblemen verergeren. Wat kunt u dan wel doen om beter in slaap te komen?

 • Bouw ’s avonds de dag af. Beperk zware activiteiten en bedenk een ritueel dat u kan helpen bij het afronden van de dag. Denk bijvoorbeeld aan een boek of tijdschrift lezen, yoga of een wandelingetje in de buurt.
 • Zorg voor een comfortabele, koele (16-21 graden celsius), donkere en stille slaapkamer. 
 • Neem zorgen niet mee naar bed. Piekeren/zorgen kunnen ervoor zorgen dat u moeilijk in slaap valt. Als gedachten u wakker houden, kunt u overdag een ‘piekerhalfuurtje’ reserveren. 
 • Probeer niet krampachtig om in slaap te vallen. Dit maakt het probleem alleen maar groter. U kunt dan beter even uit bed stappen en iets rustigs doen.
 • Draai de wekker om. Voortdurend op de klok kijken als u wakker ligt, kan voor frustraties of angst zorgen.
 • Slaap niet meer dan nodig is om u de volgende dag uitgerust te voelen. Beperk de tijd die u in bed doorbrengt. Het helpt de slaap te verankeren en dieper te maken.
 • Sta elke dag om dezelfde tijd op. Dit helpt om ’s avonds gemakkelijker op dezelfde tijd in slaap te vallen en uw biologische ritme vast te houden.
 • Zorg voor rust- en ontspanningsmomenten overdag. Maar doe geen dutjes overdag. Stress en spanning kunnen de slaap verstoren. Ontspannen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een kleine wandeling te maken of door wat te lezen.
 • Beweeg regelmatig. Lichaamsbeweging heeft een gunstige invloed op spanning en stress.
 • Probeer ook stimulerende middelen overdag en in de avond te beperken. Koffie, thee, energydranken, chocolade en nicotine bijvoorbeeld, kunnen het inslapen bemoeilijken en de slaap lichter maken waardoor u regelmatig wakker wordt.

  Wennen aan de slaapadviezen

  U zult zelf merken welke slaapadviezen voor u helpen. Het kost wel even tijd om nieuwe slaapgewoontes aan te leren. Toch merkt u dat u na een korte periode beter slaapt. Uiteindelijk werken goede slaapgewoontes beter dan slaapmiddelen. Door de oorzaak van uw slaapprobleem aan te pakken, zorgt u voor een blijvende oplossing van uw slaapprobleem. Uw huisarts kan u hierin natuurlijk ook begeleiden.