Wat is het bevolkingsonderzoek?

In Nederland kennen we drie bevolkingsonderzoeken naar kanker: de bevolkingsonderzoeken borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. De onderzoeken worden aangeboden door de overheid. Meedoen is gratis en vrijwillig. De uitvoering is in handen van screeningsorganisatie Bevolkingsonderzoek Nederland.
03 Mei 2023

Bevolkingsonderzoek borstkanker

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig.

U krijgt een uitnodiging als het onderzoekscentrum bij u in de buurt staat. U ontvangt de eerste uitnodiging als u tussen de 49 en 52 jaar bent. Dat is afhankelijk van de route en planning van het onderzoekscentrum. Tot het jaar waarin u 76 wordt, ontvangt u elke 2 jaar een uitnodiging.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt gekeken of vrouwen van 30 tot en met 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Ruim 1% van alle deelnemers heeft (een voorstadium van) baarmoederhalskanker.   Afwijkende cellen kunnen veranderen in een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dit is nog geen kanker en vaak goed te behandelen. Door te behandelen, kan worden voorkomen dat kanker ontstaat. Door tijdig te onderzoeken kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Vrouwen van 30 tot en met 60 jaar ontvangen iedere 5 jaar een uitnodiging.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Elk jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen darmkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om voorstadia van darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. Ook is de behandeling dan vaak minder zwaar. Met het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt onderzocht of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting kan te maken hebben met poliepen en darmkanker. Darmkanker begint als een poliep in de dikke darm. Een poliep is een bultje aan de binnenkant van de darm. De meeste poliepen zijn onschuldig, maar in sommige poliepen ontstaat darmkanker. Van poliepen merken mensen meestal niets. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Iedereen ontvangt elke 2 jaar automatisch een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Meer informatie

Bevolkingsonderzoek Nederland